Mimari görselleştirme, çizilmiş olan 2D tasarlanmış projeler, 3D ortamda model haline getirilip tek bir kare resimde veya animasyon film haline getirilmesi işlemine denmektedir. Mimari görselleştirmelerdeyse ülkemizde büyük bir ihtiyaç duyuluyor. Ama ne yazık ki mimari görselleştirmeleriyle ilgilenebilen personellerin teknik konulara yoğunlaşmalarından dolayı hüsrana uğrayan 3D görsellerle projeler yürütülür. Mimari görselleştirme, aşamaları sıkıntılı bir şekilde olabilmektedir. Fakat doğru sonuca projeyi çizebilen mimarla beraber varılmaktadır. Mimari görselleştirmeler hazır bir hale getiriliyor fakat daha sonrasında gerçek hayatta yer alan iç ve dış mekanlar olacak şekilde yapılmış olan mimari görselleştirmeler esas alınıp tasarıma devam edilmektedir. Mimari görselleştirme alanındaysa uzman kişiler tarafından yapılır. Örnek olarak görselleştirmeyi yapacak kişi 3D modelleme konusunda hakimse, fakat render bilgisi zayıfsa modelleme ve render kategori alanında uzman kişiler tarafından da çalışılması görselleştirmenin doğru sonuca ulaşmasına yarar. Mimari görselleştirme estetik bir açıdan mükemmel olsa da uygulanabilir olması önemli bir etkendir.
Uygulayabilir olmayan mimari görselleştirmeler boşa geçirilmiş zamana eşittir. Yolda gezerken inşaatların önünde duran bilboardlar da görmüş olduğunuz inşaatın bitmiş halidir. Bu da 3D modelleme ve görselleştirme teknolojisiyle mümkün olur. Mimari tanıtım filmleriyle mimari görselleştirmenin diğer bir alanıysa mimarı projeleri tanıtmanın iyi yoludur. Mimari görselleştirme, mimari yapıların pazarlanmasında da önemli rol oynar. Eğer mimarsanız, henüz müşterinize de 3D görselleştirme hizmetini vermediyseniz, projelerinize de çok önem vermediğini gösterir bu durum.
3D mimari görselleştirme birçok açıdan avantaj sunmaktadır. Tasarlanmış olan yapıların tamamlanmış olması nasıl görünebileceği hakkında net bir fikir sağlamış olarak en yararlı şeylerin başında gelmektedir. Böylelikle çok daha rahat bir proje aşamasında yapılmış olan tasarımın başarısı gözlemlenebilmektedir. İnşaatı tamamlanmış olan görsel yapıların, bilgisayardan yardım alarak grafikleşme yolu ile görsellerin yaratılabilmesi, inşaat firmalarına ise oldukça büyük faydalar sağlamaktadır. 3D mimari görselleştirmeler ile beraber daha inşaata başlamadan dahi yapılan dairelerin satışı yapılır.
Mimari görselleştirmeler birçok farklı yapı ve nesne için yapılabilmektedir. Mimari yapılarda ise dış görünümlerinden, iç mimari dizaynlarına kadar gerçekleştirilip oluşturulması büyük bir topluluğu temsil eder. Hatta bir kasaba içerisinin tamamı bile görselleştirilebilmektedir.
Üç boyutlu olan mimari görselleştirmeler hazırlanırken mimari yapının inşaatında kullanılabilecek olan gerçek materyallerin dokuları ve renk seçenekleri ise 3D tasarım programının ara yüzüne girilmektedir. Ardından ise programda yer alan ya da programa sonradan eklenti seçenekleriyle eklenen render motorları ile grafik işlemciler kullanıp görüntünün işlenmesi sağlanmaktadır. Bu aşamadaysa mimari yapının üstüne düşen ışıkların gerçeğine uygun ayarlanmış olmaları gerekmektedir. Görselleştirmelerde ayrı bir şekilde kullanılmış olan tasarım programının özelliğine de bağlı olarak 3D animasyonlar yer almaktadır.
3D Çizim Programları ve 3D Görselleştirme
Mimaride yer alan 3D görselleştirme amacı ile kullanılmış olan birçok program yer alır. Bu programlar kullanıcıların yeteneklerine ve yapılacak olan tasarımında türüne göre baya bir farklılık gösterir.
3D Studio Max
3D tasarımla alakalı olan her kullanıcının kullandığı 3D studio Max programı, 3D mimari görselleştirmeler içinde en fazla tercih edilmiş olan programların başında gelmektedir. 3ds Max programın tercih edilme nedenlerinin başında sürekli bir şekilde güncel olması, örnek modellerinin de bulunması, gelişmiş eklenti desteğiyle gelmektedir.
3D Studio Max programı ile mimari tasarımlarda sık bir şekilde kullanılmış olan pencere, kapı ve kolon gibi mimari öğelerse tasarımlara kolay bir şekilde eklenir. Ayrıca da 3DS Max programında yer alan yüzey modelleme özellikleriyle, farklı tasarım yapmak isteyen kullanıcılar adına tercih edilir. Tüm bunların dışındaysa programın sahip olmuş olduğu gelişen animasyon desteği programını diğerlerinden bir adım öne çıkar.
AutoCAD
Mühendislik ve mimari tasarımlarda dünya da en çok bilinen programların başında gelen AutoCAD programıdır. Programın mimari içinde özel üretilmiş olan sürümü olan AutoCAD Architecture kolay ve etkili bir şekilde 3D mimari çizimler yapılabilmektedir. AutoCAD architecture programda yer alan hazır mimari projelerle beraber mimari tasarımlar daha kolay, hızlı bir şekilde çizilebilmektedir. Ayrıca da programı geliştirmiş olan Autodesk firmasının web site kısmında yer alan AutoCAD için ücretsiz bir şekilde sunulmuş olan 3D çizim örneklerine de bakabilirsiniz. AutoCAD programı tarafından kullanan kişilere uzun senelerdir sunulmuş olan render etkisi 3D mimari görselleştirme içinde kolay bir şekilde kullanılmaktadır.
Blender
3D Studio Max programıyla beraber aynı amaçlar adına kullanılmış olan alternatif bir program olarak gösterilen Blender açık kaynak koldu olan ve ücretsiz bir program olmaktadır. 3DS max programı kadar tercih edilmiyor olsa da sunmuş olduğu eklenti sayesinde ve ücretsiz olması, programın tercih edilmesini sağlar. Linux, Windows ve Mac OS işletim sistemlerini destekleyebilen Blender programıyla mimari görselleştirmeler animasyon halinde de hazırlanabilmektedir.
Archicad
3D mimari görselleştirmelerde kullanılmış olan Archiad programıdır. Özellikle de Apple firması tarafında üretilmiş olan Mac OS işletim sistemini kullanan kişiler tarafından tercih edilir. Türkçe desteği de bulunduran Archicad programı, mimari çizimler adına özel bir şekilde geliştirilmiş olan 3D bina çizim programı olmaktadır.
SketchUp
Herkes içinde 3D sloganı ile geliştirilmiş ücretsiz sürümün de kullanan kişiler, SketchUp programını, mimari çizimler içinde sık bir şekilde kullanılabilmektedir. Oldukça da kolay bir kullanımı olan bu programla her seviyede olan kullanıcının kullanması içinde uygun bir program olmaktadır. SketchUp programı basit bir 3D çizim programı olsa da profesyonel kullanıcılar da sıklıkla kullanmaktadır. Bir dönem de google firması tarafından geliştirilmiş olan SketchUp programıyla hazırlanmış olan 3D mimari çizimler Google Earth programına daha kolay bir şekilde aktarılabilmektedir. Kolay 3D çizim programlarından olan SketchUp programı geliştirilen eklenti desteğine sahip bir programdır. Görselleştirme içinde kullanacağınız ücretsiz bir şekilde eklentilerin bulunmuş olduğu SketchUp programıyla model hazırlanmış mimari yapının gerçekçi görseli etkili olacak şekilde oluşturur.
Mimari Görselleştirme Detaylı Bilgiler
Mimar olan biri yaratıcılığı yoksa eğer herhangi bir işe yaramaz. Mimari eserlerinin, özellikle de başarılı bir mimari eserin mimarı yaratıcı olmalıdır. Başka bir deyişle hiçbir yol mimari eseri başarıya ulaştıramaz. Bundan dolayı mimar ruhu taşımış olan kişiler, eserlerine ruhlarına vermektedirler. Mimari eserler tamamlanıp daha sonrasında her mimari eser kendi mimarının adını taşır ve onun ruhunu da yansıtmaktadır. Mimarı ölse de eser yaşar ve ben buradayım diyebilir. Bundan dolayı mimari eserler günümüzde çok büyük bir yarışa hazırlanırlar. İnsanlar artık daha dikkat çekme ve adlarını da ölümsüzleştirebilmek için yapmış oldukları eserlerde de iyileştirmeye gider. Mimari görselleştirme yapan şirketler bir ürünü yapmış olduklar iyileştirmelerle tamamen baştan yaratırlar. Bir iç dizayn veya bir dış dizayn fark etmeden mimarlar iyi iş çıkarttıklarından bugüne kadar durmaktalar. Bu eserlerin hiçbirini de tanıyamazsınız. İster iş yeri isterse de bir bina olsun, köprü olsun istenilen her bir eserde görselleştirme yapılabilmektedir. Yapılan işlemlerin fiyatı ise yapılacak olan işin kalitesine ve işin yapılacağı alana göre farklı bir şekilde fiyat çıkarılır. Doğru orantılı olacak şekilde arttırmalar yapılmaktadır. Sizlerde mimari görselleştirme yaptıracaksanız eğer iyi bir araştırma yapmalısınız
Comments