top of page

Sanal Tur (VR 360)

Güncelleme tarihi: 24 May 2021



VR yani virtual reality son senelerde adından birkaç defa söz edilen bir teknolojidir. Şirketler arka arkaya VR gözlüklerini tanıtmaya başlamışlardır. VR, gerçek hayatınızdaki ortamların bilgisayarlar aracılığıyla taklit edilmesine denmektedir. Sanal gerçeklikteyse asıl amaç sanal gerçeklik kaskını taktığınız zaman kaskta yer alan ortama adapte olarak, gerçekte bulunulan ortamı unutturmaktadır. VR ortamları genel olarak kafanıza takmış olduğunuz kask veya gözlükle oluşturulmaktadır. Bazı durumlardaysa sanal gerçeklik gözlüğü, destekleyici olan aksesuarlar ile beraber kullanılabilmektedir.

VrBox cep telefonlarınız aracılığıyla 3D uygulama deneyimini sağlamış olan sanal gerçek gözlüğü olmaktadır. 3D filmler, resimler ve oyunlar ile mükemmel bir deneyimin keyfini çıkartmanız sağlanmaktadır. 3D sanal gerçeklikle telefonunuzdan 3D video izleyerek, 3D oyunlar oynamanız mümkün. Ürüne akıllı telefonunuzu yerleştirerek daha sonrasında sadece televizyon izler gibi videoları izleyebilirsiniz. Oyun oynama gibi etkenleri de yapabilirsiniz. VrBox cihazını telefona yerleştirerek, 3D dünyasının keyfini çıkartabilirsiniz. Rahat, elastik kafa bandıyla, süper sünger yüz koruyucu ve tasarımıyla konforlu bir kullanım sağlamaktadır. Telefonların yaymış olduğu ısıyı en ideal bir şekilde dağıtabilen hava çıkışlarına da sahip olmaktadırlar. Cinema özellikli olanları kendi telefonunuza kayıt etmiş olduğunuz tüm 3D film ve videoları sinemada gibi izleyebilirsiniz.

Hayattaki Sanal Gerçeklik

Sanal gerçekliğin gelecek zamanda hayatımızdaki vazgeçilmez noktalardan olacak. Şuanda bile birden fazla simülasyon ortamında sanal olan gerçeklik kaskları kullanılmaktadır.

Sağlık

Henüz tecrübe edinilmemiş fakat doktorun sanal gerçeklik ortamında ise sanal hastayı ameliyat edileceği düşünülmektedir.

Seyahat

Yaz tatili için plan yapacaksanız gitmeden önce otelin her yerini gezebilirsiniz.

Endüstri

Pilot değilsiniz fakat kokpitte sanal bir şekilde uçtuğunuzu düşünebilirsiniz.

Eğitim

Büyük bir toplulukta sunum yapacağınızı düşünün. Sanal olarak bu ortamı oluşturup, deneyim sahibi olabilir ve stresinizi daha fazla azaltabilirsiniz.

Bu geniş piyasadan herkes faydalanmak istiyor. Şirketler çok ciddi ürünler ile beraber çalışmaktadırlar. Standart kullanıcı VR deneyimini yaşayabilmek için hangi alternatifleri seçebilir hep beraber göz atalım. İnsanların VR’ye etkisi bir hayli fazla olduğundan bu durumla beraber birçok markayı da bu pazara yatırım yapmak için teşvik etmişlerdir. Gelecekteki hayatımızdaki vazgeçilmez olacak VR, sanal gerçeklik ile beraber seyahat, sağlık, eğitim gibi birden fazla alanda devrimler gerçekleşmeye de devam eder. Çok daha ciddi ürünler piyasaya sürülecektir. Sanal ve filmler için en popüler olan modelleri aşağıda paylaşacağız.

Oculus Rift

Oculus, sanal gerçeklikle dünyasının popülerleşmesindeki en önemli olan oyunculardan biri diyebilmekteyiz. Yakın bir zamanda facebook tarafından 2 milyar dolar gibi bir rakam ile satın alınmış olan firmayla tüm dikkatleri de üzerine çekmiştir. Bu sektörün geleceğine de ne kadar çok değer verdiğini gösterdi. Entegre kulaklık sistemiyle beraber 3D ses deneyimini sunan gözlük, göz başına da 1080-1200 gibi bir çözünürlük imkanı sunmaktadır. Oculus Rift’i kullanmak adına oldukça da güçlü bir ekran ve minimum 8 GB belleğe sahip olan bir bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir. Türkiye de ise 4000 – 5000 gibi bir rakamı gözden çıkartmalısınız.

Samsung Gear Vr

Yazılım ve teknoloji şeklinde Oculus teknolojisi alan Samguns marka akıllı telefonunuzla beraber bir ortam sunmaktadır. Oculus Rift’e göre de daha hesaplı bir çözümle gelen gözlük, Galaxy S6, S6 Edge, Galaxy S7, S7 Edge ve Galaxy note 5 gibi cihazlar ile uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu cihazlara sahipseniz de 200 – 300 TL’ye bu gözlüğe sahip olma ihtimalinizi yakalayabilirsiniz.

Sony PlayStation VR

İşin içerisinde oyun olduğu zaman ilk akla gelen marka Playstation, aynı Oculus Rift gibi 3D ses deneyimini veren sanal gerçeklik gözlüğüne sahiptir. 5.7 Oled ekrana da sahip olan bu gözlük, donanımsal gücünü de PlayStation 4’den almaktadır. 360 dereceye kadar görüş açısı olan gözlük ile saniyede 120 kare ve oldukça da düşük gecikme hızına sahiptir. Üstünde yer alan dahili mikrofon ile çevrimiçi olan arkadaşlarınız ile iletişim kurma ihtimalinizde bulunmaktadır. Oculus Rift’e göre de daha hesaplı bir şekilde olan Sony PlayStation VR’ın ülkemizde sunulan satış fiyatı 1899 – 2100 şeklindedir.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens daha öncesinde bahsedilen gözlüklerden biraz faklıdır. Bu gözlükle sanal dünyayı gerçek dünyamız arasında hologram teknolojisiyle etkileşim kurulabilmektedir. Kullanmak adına farklı bir donanım kaynağına da ihtiyaç duymayan gözlükle beraber yapabilecekleriniz sınırsız olduğunu söyleyebiliriz. Hareket algılama teknolojisine de sahip olan HoloLens ile beraber gerçek dünya üstündeki sanal objeleri parmaklarımızla kontrol etmemiz de mümkün oluyor.

Google VR Cardboard

Sanal gerçeklik gözlüğüne o kadar para veremem, fazla bütçem yok diyorsanız fakat kullanmak istiyorum da derseniz google burada devreye girmektedir. Google VR Cardboard ile en iyi sanal gerçeklik gözlüğü 20 – 30 TL’ye kadar size bu deneyimi ucundan kıyısından yaşatabilir. Hemen hemen tüm Android işletim sistemlerinde, akıllı telefonlar ile uyumlu bir şekilde olan Google VR Cardboard ile sanal gerçeklik dünyasına da göz atabilirsiniz.

VR Cardboard, sanal olan oyunlarının, 360 derece videoların yaygınlaşmasıyla, markalar içinde iyi bir pazarlama aracı haline dönüşmesi ile beraber Google’ın hayatımıza getirmiş olduğu, cebe daha uygun bir şekilde inovatif bir çözüm şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda da 5.2 ekrana olan tüm İOS ya da Android tabanlı olan akıllı telefonlardan herhangi bir VR uygulaması ya da videoyu rahat bir şekilde izleme imkanını bulabiliyorsunuz. İlk denemelerde gözlüğü takarak sağınıza, solunuza, yukarıya arkanıza baktığınız zaman başınız dönebilmektedir. Motion Sickness, Türkçe karşılığı olarak hareket hastalığı bu olmakta. 5 dakika sonra düzelmektedir. Siz gene de tedbiri elden bırakmamalısınız. Şuan da Youtube kanallarında bulunan 360 derece videoların yalnızca Android tabanlı telefonları desteklediği bilinmektedir. Fakat iOs’taki 360 derece youtube uygulaması ile iPhone telefonlarından da rahat bir şekilde videoları izleyeceğinizi belirtmeliyiz. Bunun içinde yapmanız gerekenlerden biri, Android telefonlarda bulunan YouTube’a istediğiniz zaman arama kelimesini girerek 360 videoları filtrelemek, devamındaysa seçebildiğiniz video açılınca telefon ekranınızdaki sağ alt kısmında beliren VR cardboard Logosuna tıklamanız olacaktır.

IOS’taki in360tube uygulamasında istediğiniz aramayı uzun bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir. Örnek olarak Discovery 360 girmeniz gerekmektedir. Maalesef in360Tube uygulaması daha yavaş çalışmaktadır.

Ayrıca da App Store ve Google Play gibi VR kelimesini aratarak binlerce ücretsiz olan sanal gerçeklik uygulamalarını, oyununu indirip, VR Cardboard ile roller coaster yapılabilmektedir. Başka bir şekilde ise zombiler den kaçabilirsiniz. Yine de farklı olan VR uygulama önerileri olan kişiler, yorumlarda paylaşıp başkalarını da aydınlatmaktadırlar.

360 VR

VR veya 350 derece VR video çekimlerinde temel olan ilk düşünce gerçek dünya ya da ortamdaki görsellikleri VR sanal gözlükle ya da bilgisayarla taklit edebilmek ya da modellemek olarak geçmektedir. VR 360 derece sanal gerçeklik video çekimleri sonrasındaysa QR Code ile hazırlayabileceğiniz CardBoard Sanal gözlüklerle Firma ya da işletmenin tanıtım, reklam, bilgi, video, mesaj ve her türlü içerikleri aktarımını sağlamanız mümkündür.

Bunların dışında sizlerin ya da sizler için hazırlanmış olan 360 Sanal Gerçeklik videolarını fuar, özel tanıtım gibi sunumlarda da yapılabilmektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page