top of page

3D Animasyon

Güncelleme tarihi: 24 May 2021



Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan 3D görselleştirme iki boyutlu bir şekilde çizilen projeler üstünden yapılan çalışmalarla beraber üç boyutlu bir halde hazırlanmasını sağlar. Bilgisayar ortamlarında kullanılacaksa eğer uygun olan programlar ile kullanılabilmektedir. Bundan dolayı da profesyonel olan kişiler tarafından yapılabilecek olan çalışmalarla istenilmiş olan ham projeler üç boyutlu şekle dönüştürülür. Özellikle de hazırlanabilecek olan projelerin satışa sunulmasıyla beraber üç boyutlu çalışmalar daha etkili bir şekilde olacaktır. Bundan dolayı da satış işlemleri esnasında daha net bir şekilde görüntülerin elde edilmesiyle, üç boyutlu olarak canlandırılan projelerin sunumları alıcıların daha çok dikkatlerini çekmektedir.

Hepimiz yaşantılarımızın içinde aslında birer müşteri olmaktayız. Yaşamış olduğumuz süre boyunca gıda, giyim, ev, araba gibi olan kategorilerde alışverişler yaparız. Hiçbirimiz ne alacağımız bilmeden, dokunmadan, anlamadan, görmeden alışveriş işlemimizi tamamlamıyoruz.

Bir ev satın almak istediğimiz zaman ilk olarak satın alabileceğimiz evi görmemiz, dış mimarisi hakkında bilgi sahibi olmamız, binanın çevresi hakkında da bilgi edinmemiz, sahibi olabileceğimiz evin içini gezebilmek ve ona göre de bize uygun olup olmayacağına karar veririz. Fakat artık günümüzde kişiler yalnızca ortada boş bir arsa varken, o arsa üstüne dikilmesi planlanmış olan bir binanın bile sahibi olabiliyorlar. Bu da gelişmiş olan teknoloji ile beraber 3D bilgisayar programları ile çizimleri ortaya konulmuş olan 3D bilgisayar programları ile çizimleri ortaya koymaktadır. 3D görselleştirme uygulaması ile sağlanır. Firmaların ilerletmiş oldukları teknoloji ile beraber, müşteri arasındaki adına hizmet kalitesini arttırabilmek adına planlanmış olan binaların, hayallerindeki dış ve iç tasarım olacak şekilde, çevre düzenlemeleri hatta mahallesi, sokak çevresi gibi olan şeyleri 3D program ile bilgisayar ortamına aktararak müşteri ile buluşturmaktadır. Bundan dolayı da henüz ortada fiziki bir yapı yokken müşteriler daire sahibi oluyorlar.

3D görselleştirmeyle sadece inşaat ve mimari alanlarda kullanılmamaktadır. Otomobil, giyim ve birçok alanda da ön plana çıkmaktadır.

3D Görselleştirme Nasıl Yapılır?

Bilgisayar üstünden yapılacak olan çalışmalarla alınmış olan ham proje bilgisayara işlenir, birebir aynı olacak şekilde üç boyutlu bir hale getirilir. Özellikle de günümüzde bu çalışmaların yaygın bir şekilde kullanımı daha çok tercih edilir. Tamamlanmamış olan çalışmalarda ise yapılacak olan uygulamalarla satış ofisi üstünden yapılan gösterimler ile beraber kullanacağınız projelerde hazırlanabilmektedir.

Bu konuda da yeterli bilgi ve deneyime sahip olan kişilerden yardım almalısınız. Yapılacak olan 3D görselleştirme çalışmaları ise istenilen her projeye uygulanabilmektedir. Birebir tam olarak aynı ölçülerde yapılabilen çalışmalarla projenin tamamlanması halindeyse ortaya çıkabilecek olan yapının aynı şekilde canlandırılması sağlanır. Özellikle de satış işlemleri esnasında yaygın bir şekilde kullanılır. Yapılabilecek olan çalışmalarla kaliteli sonuçlar elde edilir.

3D Görselleştirme Projeleri

3D görselleştirme gelişmiş olan teknoloji ile beraber kullanılabilecek olan programlar üstünden hazırlanan çizimler üç boyutlu hale dönüştürülür. İnşaat sektöründe de yaygın bir şekilde kullanılan çalışmalar daire, ev ya da ofis gibi birbirinden farklı olan binalarda yapılmış olan gerçekçi bir halde projenin sunulması sağlanır. 3 boyutlu bir şekilde hazırlanabilecek olan çalışmalar satış işlemleriyle alacak olan kişilerin daha ayrıntılı bir şekilde inceleme imkanını elde etmesi sağlanır.

Hazırlanabilecek olan 3D görselleştirmeler, projeleri alınmış olan ham projenin üstünden uygulanır. Bundan dolayı da hazırlanan ham proje üstünden yapılacak olan çalışmalar projenin tamamlanıp, tamamlanmaması durumuna göre de belirlenmiş olan süre içinde tamamlanır.

3D Görselleştirme Hangi Programlar Kullanılmaktadır?

Görselleştirme yapılırken tasarlanabilecek olan ürünlerin her birine ve kullanıcıların yetkinliğine bağlı olarak birden fazla 3D çizim programı bulunur. Genel olarak; 3D studiomax, Blender, AutoCAD, SketchUP kullanılmaktadır.

Neden 3D Görselleştirme?

Satıcı olan firmanın önceden belirlemiş olduğu yalnızca taslak bir şekilde hazırlamış olduğu ürünün bitmiş olan halinizi hızlı bir şekilde görmesi, ortaya koyacağı ürünle alakalı olan eksiklikleri ve fazlalıkları, doğru ve yanlışları daha ürünün gelişimine sunulmadan önceden sahip olmasıdır.

Alıcı müşteriyse, fiziki bir şekilde görmediği, o anda var olmamış olan fakat tasarlanan nesneyi 3D görselleştirme uygulamasıyla görmesi, incelemesi ve daha uygun fiyatla beraber sahip olma imkânı bulunmaktadır.

Satıcı firma açısında bakıldığında ortaya çıkartılan, tasarlanmış olan ürünlerin 3D görselleştirme işlemi yapılıp materyallerin doku, renk gibi kullanılacak olan malzemeler seçeneği gerçekleştirip ürünün son halini de gerçeğe yakın bir şekilde görülebilmektedir.

Ortaya çıkması için tasarlanmış olan ürünlerin son hallerini de 3D görselleştirme uygulamasıyla görebileceğiniz içinde üründe yapmak istediğiniz değişiklikleri kolay bir şekilde, dilediğiniz gibi yapma imkanına sahipsiniz.

Türkiye’de yer alan uzman veya şirket ile çalıştığınız zaman hizmet alacağınız alanlar 3D görselleştirme, iç mimari tasarımı, 3D modelleme, tasarım ve mimari tasarım olarak özetlenebilmektedir. Konu hakkında uzman olan kafanızda şekillenmiş herhangi bir iç mimari ya da mimari projesini üç boyutlu bir şekilde modellemesini isteyeceğiniz şekilde, mevcut bir çizimden de harekete benzer bir modelin ortaya çıkarılması hakkında profesyonel kişilerden yardım alabilirsiniz.

Bir taraftan baktığımız zaman üç boyutlu görselleştirmeler ile uzman olan kişiler çalışmalarınıda, beraber çalıştığınız mimar veya iç mimardan da benzer bir hizmeti alabilirsiniz. Günümüzde birden fazla mimarlık ve dekorasyon şirketleri üç boyutlu olan görselleştirme hizmetini de müşterilerine sunar. Ülkemizde birden fazla alanda olduğu yaratıcı olan endüstriler konusunda da liderliği elinde tutmuş olan kişilere ulaşabilirsiniz.

3D Mimari Görselleştirme

Mimari ofisler endüstriyel olan ürünleri ortaya koyabilen firmalar ve tasarımlar geliştirebilen firmalar adına 3D mimari görselleştirmelerin önemi çok fazladır. Çünkü kafanızda olan projenin hayata geçirilmesi, tüm detaylar, sanal bir ortama aktarılır ve bu sanal ortam üstünden de müşterilere sunulabilecek olması, projenin başarısı açısından da büyük bir önem arz eder. Çünkü üç boyutlu olan teknolojilerden faydalanılıp gerçekleştirilmiş olan modellemeler sayesindeyse proje henüz taslak halineyken bittiğinde nasıl bir şekilde olacağı hakkında fikir sahibi olursunuz. Bu konuda yukarı ki kısımda da baya bir değindik. Bu durumdaysa tasarımcı ve alıcı tarafından da büyük avantajlar sağlanmaktadır.

3D mimari görselleştirme günümüzdeyse daha çok inşaat projelerinin kabul edilmesi halinde zorunluluk haline getirilmektedir. Çünkü üç boyutlu olan bir düzleme aktarılıp, bu düzlem üstünden de gerçekleştirilmiş olan sunumları müşterilere proje halinde tamamlandığı zaman ne halde detaylar içereceği de yardımcı olunacaktır. Üç boyutlu olan çizimler üstünden yapılacak olan sunumlar başarılı, daha anlaşılır bir şekilde olmakla beraber, aynı zamanda da bu tür teknolojilerden yararlanıp gerçekleştirilmiş olan sunumlarında kabul edilebilirlik oranları çok daha büyük bir ölçüde artar. Tüm bu detayları düşünerek ele alındığı zaman 3D mimari görselleştirmenin zorunluluk hale getirilmesi, farklı sektörlerde de adeta bir standart haline geldiğinin anlaşılması zor olmayacak.

Özellikle de proje odaklı çalışıyorsanız, kişilere henüz herhangi bir şey gösteremeden, bir şeyler satmanın gerekliliği vardır. Bu şekilde de kişilere görsel şekilde, sözlü ya da iki boyutlu detaysız çizimler üstünden sunum yapmanız firmanızı kötü bir şekilde etkileyecektir. Bu şekilde de adınız lekelenir. Bina güzel olsa bile yeterli sunum olmadığından kişiler bundan vazgeçebilir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page