top of page

3D Modelleme Nedir? 3D Modelleme Neden Önemlidir?



3D modelleme; bir cismin tüm yüzeylerinin 3 boyutlu bir şekilde bilgisayar ortamında oluşturulmasıdır. Görüntüler, görüntüdeki belirli bir nesnenin hangi renk, doku ve malzemeye sahip olduğunu belirleyen veri kümelerine dayalı olarak oluşturulur.


3D modelleme yaparken bazı önemli aşamalar ve hususlar vardır. Bunlardan bir tanesi de 3D modellemenin sonraki aşaması olan rendering kavramıdır. Rendering kavramı ilk olarak 1960 yılında William Fetter bir kokpitte ihtiyaç duyulan alanı simüle etmek için bir pilot tasviri yarattığında ortaya çıkmıştır. Daha sonra, 1963'te Ivan Sutherland, MIT'deyken ilk 3D modelleme programı olan Sketchpad'i yaratmıştır. Öncü çalışmaları nedeniyle “Bilgisayar Grafiklerinin Babası” olarak bilinir.


1975'te araştırmacı Martin Newell, standart bir test oluşturma haline gelen bir 3D test modeli olan “Utah Teapot”u yaratmıştır. Newell Çaydanlık olarak da adlandırılan bu çaydanlık, o kadar ikonik hale geldi ki bilgisayar programlama alanında “Merhaba Dünya”nın muadili olduğu düşünülüyor.


3D Modelleme Nasıl Çalışır?


3D modelleme programı fotoğraf oluşturmak adına kamerayı etkin olarak bir nesneye yönlendirir. Bu nedenle ayrıntılı ve gerçekçi bir render oluşturmak için dijital aydınlatma önemlidir. Bu doğrultuda dijital aydınlatma teknolojisinin önemli olduğu 3D render işleminde, hedef ayrıntılı ve gerçek fotoğraf benzeri çalışmalar yapılmaktır.


Zamanla, bir dizi farklı işleme tekniği geliştirilmiştir. Bununla birlikte, her renderin amacı, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, ışığın nesnelere nasıl çarptığını temel alan bir görüntü yakalamaktır.

3D modeller dışında iki boyutlu görselleştirme için kullanılan resim düzenleyiciler, basit bir resim oluşturmak için de kullanılmaktadır. 3D render için ilk adım olan bu görüntü, bazı adımlar takip edilerek yapılır.


3D Render Nasıl Oluşturulur ?


Render oluşturma sürecini aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür.


  • 3D işlemek istenilen nesnenin 3D modelinin oluşturulması gerekmektedir.

  • Nesnenin 3D modelini oluşturduktan sonra iyi bir alan elde etmesi için o nesnenin etrafındaki ortam sahnesinin oluşturulması gerekmektedir.

  • Render oluşturma sürecinin üçüncü adımında tekstüre oluşturma işleminin, nesne hissinin ve etrafındaki boşlukların yapılması gerekir.

  • Beşinci adım, kameranın nesnenin her yönünü kapsayan uygun bir açıyla kurulmasıdır.

  • Kamera kurulduktan sonra, ürettiği efektlerin ayarlanmasına bakmanız gerekir.

  • Son olarak, görüntüyü 3D olarak oluşturabilirsiniz.


Oluşturma, görüntülemenin bir adımıdır. Kullanıcıların, herhangi bir görüntünün düz versiyonuna üç boyutlu olarak bakmalarını sağlar. Kullandığınız bilgisayardan yapılandırmasına kadar her şey 3D render için toplam süreyi etkiler.


3D Modelleme Nerelerde Kullanılır ?


3D modelleme hem özel hem de iş alanında son derece önemlidir. Hobi olarak da sık sık tercih edilen 3D modelleme eğlenceli yapısı ile dikkat çekmektedir. Çizgi filmler, animasyonlar ve pek çok alanda 3 boyutlu modelleme örneklerini görebilmemiz mümkündür.


Reklam verenler mesajlarını iletmek için ya da herhangi bir ürünü, hizmeti ön plana çıkartmak için 3 boyutlu modellerden faydalanabilmektedir. Bir ürünün 3 boyutlu modeli ürünün tüm detaylarının görünmesini sağlar. Bu sayede tüketiciler ürün ile ilgili tüm detayları net bir şekilde görebilir.


3 boyutlu modelleme inşaat sektöründe de sık sık tercih edilmektedir. Çeşitli yapıların 3 boyutlu görüntüsü oluşturularak reklam ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra 3 boyutlu modelleme ile inşaat projesindeki tüm detayları ve hataları görmekte mümkündür. Çeşitli teknik hesaplamalar ve planlama 3 boyutlu modelleme ile oluşturularak gerçekçi bir şekilde projenin incelenmesine olanak tanır.


Rastell Nedir ?


Görüntüleri inanılmaz derecede hızlı bir şekilde elde etmemizi sağlayan, ancak ışın izlemenin sunduğu gerçekçilikten yoksun olan çok popüler başka bir metodoloji daha vardır. Bu da rasterleştirme, oyun motorlarında çok yaygındır ve en önemli avantajı, izleyicilerin 3D sahnede dolaşıp etkileşime girebilecekleri gerçek zamanlı deneyim sunmasıdır.

Rasterleştirmede, ekrandaki nesneler, nesnelerin 3D modellerini oluşturan bir sanal üçgenler ağından oluşmaktadır. Bu sanal ağda, her üçgenin köşeleri, farklı şekil ve büyüklükteki diğer üçgenlerin köşeleri ile kesişir. Her bir köşe belirli bilgiler sağlar ve tüm bu veriler toplanarak nesnenin şekli oluşmaktadır. Daha sonra bilgisayar 3 boyutlu modellerin üçgenlerini 2 boyutlu ekranda piksellere çevirir ve son görüntü bize aktarılır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

3D Animasyon

bottom of page